Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

З початку 2011 року більше 17 тис. споживачів газу Харківської області встановили лічильники за власний кошт. Люди, не чекаючи термінів отримання безкоштовного лічильника, самостійно встановлювали прилади обліку та починали економити газ. Нині ПАТ «Харківгаз», згідно рішення держрегулятора, встановлює будинкові лічильники газу у споживачів з однією газовою плитою. В такий спосіб держава намагається налагодити приладовий облік газу без суттєвого збільшення тарифу на розподіл газу.  

Мешканці багатоповерхівок, які не бажають оплачувати газ на підставі будинкового лічильника, мають право встановити квартирний лічильник за власний кошт.

Вже на початку 2005 року 60% спожитого в Харківській області природного газу обраховувалось за допомогою лічильників. В 2011 році прийнято Закон, за яким 100% облік газу у всіх категорій споживачів повинен бути забезпечений до 2018р. А встановлення лічильників може здійснюватись за рахунок 1) газових компаній, 2) бюджетних коштів, або 3) користувачів газу.

«В цьому році, споживачам газу з однією газовою плитою ПАТ «Харківгаз» за рахунок тарифної виручки встановлює будинкові лічильники газу. Витрати на будинкові лічильники закладено в тарифі на газ. Але отримати індивідуальний лічильник в квартирі наші клієнти можуть за власним бажанням та власні кошти», - зазначив заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Харківгаз» Юрій Маслюк.

Встановлення будинкових лічильників здійснюється виключно у мешканців області, які використовують газ для приготування їжі і мають лише газову плиту. Обсяг використання палива таких споживачів становить 4,4 м. куб. на людину в місяць (за наявністю гарячої води). За підрахунками держрегулятора, при досить незначних витратах палива, встановлення будинкових лічильників є економічно - обгрунтованим та не потребує зростання тарифу на газ.

«Лічильник газу, в тому числі і будинковий – це те, що збереже наших клієнтів від коливань та перерахунків, пов’язаних з невизначеністю норм. Кожен мешканець багатоквартирного будинку, після встановлення лічильника, матиме змогу порівняти розрахунки і визначитись яким чином надалі оплачувати газ. Та чи дійсно він бажає витратити кошти і встановити прилад обліку в квартирі», - зазначив Юрій Маслюк.

При відмові від лічильника, що безкоштовно встановлює ПАТ «Харківгаз», кожному споживачу до 2018 року потрібно встановити прилад обліку за власні кошти в своїй квартирі. З 01.01.2018р. подача газу в квартири без лічильників повинна бути припинена.

 

Довідка: ПАТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу на території Харківської області. Підприємство обслуговує 17 тис. км. газопроводів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 800  млн. м. куб. природного газу. ПАТ «Харківгаз» забезпечує природним газом понад 450 тис. домоволодінь Харківщини. Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області. Штат підприємства складає близько 3 тис. працівників. Щорічні податкові відрахування Компанії до бюджетів усіх рівнів становлять більше 100 млн. гривень.