Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

 З 1 серпня 2021 року державним реєстратором має забезпечуватися перевірка інформації з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва про результати проведення технічної інвентаризації у випадках, визначених законодавством. Така процедура має відбуватись у разі подання для проведення державної реєстрації технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна або ж на об’єкт незавершеного будівництва. Про це повідомив перший заступник Міністра юстиції Євгеній Горовець.

Цей новий вид перевірки у процедурі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно з’явився у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 23.06.2021 № 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», якою затверджено Порядок ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Так, Постановою визначено, що з 1 серпня 2021 року:

  1. Фізичні особи-підприємці або юридичні особи, які проводять технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, вносять до електронного кабінету користувача Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відомості про проведену технічну інвентаризацію об’єкта нерухомого майна;
  2. Суб’єкти державної реєстрації прав під час надання послуги у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень використовують дані про об’єкт нерухомості, право на який підлягає реєстрації, з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Відповідно, державним реєстратором має забезпечуватися перевірка інформації з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва про результати проведення технічної інвентаризації.

«Така ревізія дозволить перевірити дійсність технічних паспортів, убезпечитись від шахрайських дій з нерухомістю та спроб легалізувати збудовані з порушеннями об’єкти будівництва», – зазначив Євгеній Горовець.

При цьому подача технічного паспорта для проведення державної реєстрації прав на об’єкт нерухомого майна передбачена у випадках державної реєстрації права власності на:

  • новозбудований об’єкт нерухомого майна;
  • індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 05.08.1992;
  • об’єкт нерухомого майна у результаті реконструкції такого об’єкта;
  • закінчений будівництвом об’єкт державної або комунальної власності, будівництво якого завершено та право власності на який не зареєстровано до 01.01.2013, за відсутності документа, що посвідчує набуття права державної або комунальної власності на такий об’єкт;
  • нерухоме майно, утворене шляхом поділу майна, у тому числі в результаті виділення окремого об’єкта нерухомого майна із складу нерухомого майна, що складається з двох або більше об’єктів, або об’єднання майна;
  • об’єкт нерухомого майна у разі, коли в документах, що подаються для такої реєстрації, відсутні відомості про технічні характеристики відповідного об’єкта;
  • окреме індивідуально визначене нерухоме майно (квартира, житлове, нежитлове приміщення тощо), розміщене в об’єкті нерухомого майна, будівництво якого здійснювалося із залученням коштів фізичних та юридичних осіб;
  • окреме індивідуально визначене нерухоме майно (квартира, житлове, нежитлове приміщення тощо), розміщене в об’єкті нерухомого майна, будівництво якого здійснювалося у результаті діяльності кооперативу.

Разом із тим, для державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва подається також документ, що містить опис об’єкта незавершеного будівництва за результатами технічної інвентаризації такого об’єкта. Це не стосується випадків, коли такий документ внесено до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Звертаємо увагу, що до запровадження електронної інформаційної взаємодії між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва перевірка відповідних відомостей про проведену технічну інвентаризацію об’єкта нерухомого майна проводиться за допомогою порталу електронної системи за посиланням https://e-construction.gov.ua/proj_inv.