Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

Додаток 1

Асоціація фермерів та землевласників Харківської області.

ГС «Об'єднаний Народний контроль України».

презентують:

«Сучасна система соціального захисту жителів територіальних громад Харківської області»

 

- Пенсія: довічна або приватна пенсія і податкові пільги

- Сім'я: фінансовий захист сім'ї в разі смерті одного з членів родини.

 - Здоров'я: медичне страхування на випадок травматизму та критичних захворювань (онкологія, інфаркт, інсульт, коронарне шунтування, ниркова недостатність, сліпота, пересадка життєво важливих органів).

Керівник та учасники проекту:

Голова комітету з фінансової і соціальної політики АФЗХО

Директор Департаменту з розвитку недержавного пенсійного забезпечення ГС ОНКУ

Віктор Валентіенко  т. 067 571 9443

Сільськогосподарські дорадники Міністерства АПК України

Наталя Хайнацька  0955356648, Людмила Генькіна 0509110118

                                            -1-

Пенсія: довічна або приватна пенсія і податкові пільги

 

З 2004 року вступив в силу Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення», згідно з яким громадяни України отримали право на довічну або приватну пенсію та податкові пільги.

У чому полягають особливості довічної пенсії:

-для її накопичення не потрібно ні трудового, ні страхового стажу. Людина, сам вибирає час отримання і розмір своєї пенсії, вона передається у спадок і доступна в будь-якій країні світу.

- держава і міжнародні фінансові установи надають відповідні гарантії щодо збереження пенсійного активу і захисту його від інфляції

- пенсійний капітал не підлягають конфіскації, не ділиться при розлученні

Пенсійні накопичення мають ряд державних податкових пільг: щорічний повернення 18% від суми річного платежу, не обкладається податком пенсійний капітал, який передається спадкоємцям першої лінії.

- накопичені гроші, по закінченню дії договору, можна зняти відразу або отримувати довічну, щомісячну пенсію в розмірі 1% від накопиченої суми, в будь-якій країні світу

Сім'я: фінансовий захист сім'ї в разі смерті одного із членів родини. :

- однією з сучасних європейських форм, яка є проявом любові і турботи один про одного є поліс Добровільного страхування життя (ДСЖ).

- програма розрахована на тривалий термін: від 10 до 30 років, що є серйозним мотивом, розглядати шлюб, як довготривалий і міцний союз.

- така програма в значній мірі, дозволить уникнути грошових розбіжностей, які часто служать основою конфліктів в сім'ї.

- взяття кожним з подружжя програми Добровільного страхування життя, де вигодонабувачем в полісі дружини вказан чоловік, а в полісі чоловіка - дружина, є монетизованим проявом любові і відповідальності один за одного.

 Друга частина поліса ДСЖ це надійний фундамент фінансової безпеки сім'ї, на випадок раптового відходу з життя одного  з подружжя. Поліс є гарантією того, що сім'я при будь-яких несприятливих або трагічних подіях, особливо, коли є діти, не обвалиться у фінансову прірву.

 Дуже важливо, що дані програми забезпечують певну фінансову незалежність кожного з подружжя, гарантують збереження їх майнових прав, так як не діляться при розлученні.

 

Здоров'я: медичне страхування на випадок травматизму та критичних захворювань:

В даний час стан здоров'я людей в Україні перебуває в великій зоні ризику, це, в першу чергу, травматизм і критичні захворювання:

У нас поки відсутня державна страхова медицина, більш того скорочуються соціальні виплати. З 30 червня 2021 року, наприклад, ліквідована оплата лікарняних листів. 

Саме тому, особливої ​​актуальності набуває медичне страхування, яке входить в соціальний пакет, поряд з довічною пенсією.

 

Які виплати робляться:

Телесні ушкодження. Виплата частини страхової суми від 3 до 100% (від 15 до 250 тис. грн.)

Втрата працездатності:

- інвалідність 1 групи по будь-якої причини, виплата в розмірі 200% гарантованої страхової суми (ГСС) + звільнення від внесення премій. (Наступні премії компанія вносить сама).

- інвалідність 2 групи внаслідок нещасного випадку, виплата 80%,

3 групи-60% ГСС.

Критичні захворювання.

- При діагностуванні семи критичних захворювань: онкологія, інфаркт, інсульт, коронарне шунтування, ниркова недостатність, сліпота, пересадка життєво важливих органів - виплата на лікування застрахованій особі становить від 100 тис. грн. до 2,5 млн. грн.

Треба відзначити, що, якщо для дорослих передбачений захист від 7 захворювань, то для дітей від двадцяти, включаючи ковід.

Це архіактуально, так як нові різновиди ковіда, мутуючи стають все більш небезпечними для здоров'я і вражають все більше дітей.

У разі діагнозу онкологічних захворювань жіночих органів, виплата на лікування від 100 тис. грн. до 750 тис. грн.

Звертаємо особливу увагу на те, що в даний час набагато більше стало відбуватися летальних випадків, як наслідків ковіда, при пологах.

 

Пропонуємо створити Харківський Обласний Координаційний Центр з супроводу третього рівня пенсійної реформи в складі:

 

Асоціація місцевих органів самоврядування Харківської області, профільні вузи, Обласний центр зайнятості, Союзи роботодавців, Об'єднання профспілок Харківської області, Департамент з розвитку недержавного пенсійного забезпечення ГО «Народний контроль» і сільськогосподарська дорадча служба.

Певний позитивний досвід з проведення такої роботи в Харківській області, накопичений перерахованими організаціями ще в 2010 - 2012 роках. Також, в сучасний час, в Нововодолазькому районі за 7 років роботи наших фінансових консультантів, 18% населення мають довічні пенсії і отримують виплати при виникненні, перерахованих вище страхових випадків. Жителі цієї громади, є найбільш соціально захищеними (на Україні цей показник становить 3-4%). Накопичений досвід вимагає ретельного вивчення і поширення по всій Україні.

 

  1. У відповідність з п.3.3.3. Статуту, затвердженого Міністерством юстиції України, ГО Народний контроль,  «має право на проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої та представницької влади ст. 5 Конституції України що до виконання останніми діючого законодавства, налагоджує співпрацю з метою організації народного контролю над діяльністю, що зачіпає суспільні інтереси, бере функції правозахисної організації, яка захищає фундаментальні права людей: на життя на природні ресурси, землю, освіту, пенсію;».

2.Закон України «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 38, ст.470.

Стаття 6. Соціально спрямовані дорадчі послуги.

  • Органи місцевого самоврядування можуть визначати додаткові соціально спрямовані дорадчі послуги, які надаються за рахунок коштів місцевих бюджетів, відповідно до місцевих програм соціально-економічного розвитку.

 

Прикладна програма Додаток № 1.

 

Проект плану заходів з виконання Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» від9.07.2003 р

  1. Проведення анкетування з визначення рівня знань населення про зміни в пенсійному законодавстві України з 2004 року.
  2. Розробка спільно з депутатами комісії з соціальної політики, відповідних органів місцевого самоврядування, плану заходів.
  3. Проведення круглих столів. Тема «Я маю право» на приватну пенсію і податкові пільги в рамках просвітницького проекту Міністерства юстиції України від 17.07.2019 р
  4. Організація консультаційних пунктів в територіальних громадах по підбору і оформлення приватних пенсій.
  5. Проведення індивідуальних зустрічей з фермерами та землевласниками на тему «Зміни в пенсійному законодавстві України та нові можливості щодо соціального захисту сім'ї і здоров'я».
  6. Публікація в СМС району репортажів і статей на тему «Сучасні механізми реалізації права на приватну пенсію».
  7. Проведення лекцій та зустрічей на великих і середніх підприємствах району, присвячених розвитку недержавного пенсійного забезпечення.
  8. Проведення семінарських занять в районних центрах зайнятості з особами, що стоять на обліку і майбутніми підприємцями.
  9. Проведення індивідуальних зустрічей з приватними підприємцями з питання їх пенсійного забезпечення та медичного захисту.
  10. Навчання і працевлаштування фінансових консультантів в сфері недержавного пенсійного забезпечення з числа осіб, що стоять на обліку в РЦЗ та активних пенсіонерів.

Пенсія, пільги та допомога:

С 2004 года вступил в силу  Закон Украины «О  негосударственном пенсионном обеспечении», в соответствие  с которым граждане Украины получили право на пожизненную или частную пенсию и налоговые льготы.  

В чем заключаются особенности пожизненной пенсии:

-для ее  накопления  не нужен ни трудовой,  ни страховой стаж. Человек, сам  выбирает  время получения и размер своей пенсии, она передается по наследству и доступна в любой стране мира.

  • государство и международные финансовые учреждения предоставляют соответствующие гарантии по сохранению пенсионного актива и  защиты его от инфляции
  • пенсионный капитал не подлежат конфискации, не делится при разводе
  • Пенсионные накопления имеют ряд государственных налоговых льгот: ежегодный возврат 18% подохдного налога от суммы годового платежа, не облагется подоходным налогом и военным сбором ежемесячеый  доход на депозит, как в коммерческих банках, не облагается налогом пенсионный капитал, передаваемый наследникам первой линии.
  • накопленные деньги, по окончанию действия договора, можно снять сразу или получать пожизненную, ежемесячную пенсию в размере 1% от накопленной суммы, в любой стране мира

Семья:

  • Одной из современных европейских форм, которая является проявлением любви и заботы друг о друге является полис Добровольного страхования жизни (ДСЖ).
  • Он состоит из двух частей: первая - это накопление  семейного капитала. 
  • Программа рассчитана на длительный срок: от 10 до 30 лет, что является серьезным мотивом, рассматривать брак, как долговременный и прочный союз.
  • Второе, такая программа в значительной степени, позволит избежать денежных разногласий, которые зачастую служат основой конфликтов в семье.
  • Третье, взятие каждым из супругов программы Добровольного страхования жизни, где выгодоприобретателем в полисе жены указан муж, а в полисе мужа – жена, является монетизированным проявлением любви и ответственности друг за друга.
  • Четвертое, вторая часть полиса  ДСЖ это надежный фундамент финансовой безопасности семьи, на случай внезапного ухода из жизни, кого - либо из супругов. Он является гарантией того, что семья при любых неблагоприятных или трагических событиях, особенно, когда она пополнится детьми, не рухнет в финансовую пропасть.
  • Очень важно, что данные программы обеспечивают определенную финансовую независимость каждого из супругов, гарантируют сохранение их имущественных прав, так как не делятся при разводе.  

Семья.

Одной из современных европейских форм, которая является проявлением любви и заботы друг о друге является полис Добровольного страхования жизни (ДСЖ).

Он состоит из двух частей: первая - это накопление семейного капитала. 

Программа рассчитана на длительный срок: от 10 до 30 лет, что является серьезным мотивом, рассматривать брак, как долговременный и прочный союз.

Второе, такая программа в значительной степени, позволит избежать денежных разногласий, которые зачастую служат основой конфликтов в семье.

Третье, взятие каждым из супругов программы Добровольного страхования жизни, где выгодоприобретателем в полисе жены указан муж, а в полисе мужа – жена, является монетизированным проявлением любви и ответственности друг за друга.

Четвертое, вторая часть полиса  ДСЖ это надежный фундамент финансовой безопасности семьи, на случай внезапного ухода из жизни, кого - либо из супругов. Он является гарантией того, что семья при любых неблагоприятных или трагических событиях, особенно, когда она пополнится детьми, не рухнет в финансовую пропасть.

Выплаты, которые делаются компанией в случае внезапного трагического ухода из жизни, застрахованного лица, достигают пятикратного годового бюджета семьи.

Очень важно, что данные программы обеспечивают определенную финансовую независимость каждого из супругов, гарантируют сохранение их имущественных прав, так как не делятся при разводе.   

 

Здоровье.

В настоящее время состояние  здоровья  людей в Украине находится в большой зоне риска, это, в первую очередь травматизм и критические заболевания: 

У нас пока отсутствует государственная страховая медицина, более того сокращаются социальные выплаты. С 30 июня 2021 года, например,  ликвидирована оплата больничных листов. Именно поэтому, особую актуальность приобретает медицинское страхование, которое входит в социальный пакет.

 

Какие выплаты делаются:

телесные повреждения. Выплата части Страховой суммы от 3 до 100% (от 15 до 250 тыс. грн.)

-потеря трудоспособности.

- инвалидность 1 группы по любой причине, выплата в размере 200% гарантированной страховой суммы (ГСС) + освобождение от внесения премий. (Следующие премии компания вносит сама).

- инвалидность 2 группы вследствие несчастного случая, выплата 80%, 3 группы- 60% ГСС.

-Критические заболевания.

При диагностировании семи критических заболеваний: Онкология, Инфаркт, Инсульт, Коронарное шунтирование, Почечная недостаточность, Слепота, Пересадка жизненно важных органов - выплата на лечение застрахованному лицу составляет от 100 тыс. грн. до 2,5 млн. грн.

Надо отметить, что, если для взрослых  предусмотрена защита от 7 заболеваний, то для детей от двадцати, включая ковид.

Это архиактуально, так как новые разновидности ковида, мутируя становятся все более опасными  для здоровья и поражают все больше детей.

-В случае диагноза онкологических заболеваний женских органов, выплата на лечение от 100 тыс. грн. до 750 тыс. грн.

Обращаем особое внимание на то, что в настоящее время гораздо больше стало происходить летальных случаев, как последствий ковида, при родах.

Данные программы позволяют обеспечить финансовую защиту семьи и помочь поднять на ноги ребенка, если он останется без материнской ласки и материальной поддержки.