Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

 

Даний Інфопакет сформований за такими темами:

  1. Регулювання бізнесу, старт власної справи, питання оподаткування та працевлаштування.

 

  1. Поради та корисні інструменти для бізнесу.

 

  1. Питання карантинних заходів та вимог.

 

  1. Державна та донорська підтримка бізнесу (програми підтримки).

 

  1. Питання участі у публічних закупівлях та аукціонах.

 

  1. Питання експорту.

 

  1. Питання інтелектуальної власності.

 

  1. Питання залучення інвестицій.

 

  1. Питання державно-приватного партнерства.

 

  1. Питання захисту прав підприємця у взаємовідносинах  з органами влади.

 

  1. Верифіковані організації та ресурси фахової консультаційної підтримки бізнесу. 

 

  1. РЕГУЛЮВАННЯ БІЗНЕСУ, СТАРТ ВЛАСНОЇ СПРАВИ, ПИТАННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Державний інфосервіс StartBusinessChallenge - надає покрокові інструкції з детальною інформацією про дозвільні документи для понад 180 видів (кейсів) бізнесу (від кав’ярні та створення архітектурного бюро). У зазначені кейси вже інтегровані вимоги карантинних обмежень.

Детальніше: https://sbc.regulation.gov.ua

 

Портал державних послуг ДІЯ – дає можливість отримати всю інформацію про державні послуги,їхній перелік, умови отримання, необхідні документи, вартість, строки тощо та швидко зареєструватися підприємцем онлайн.

Детальніше: https://diia.gov.ua

 

Комунікативна платформа з технічного регулювання в Україні – надає можливість представникам бізнесу отримати відповіді на актуальні питання з приводу створення якісної продукції, що відповідає національним та міжнародним стандартам.

Детальніше: https://techreg.in.ua

 

Інші корисні державні інфоресурси:

Урядовий портал https://www.kmu.gov.ua

Податкова https://tax.gov.ua

Служба зайнятості https://dcz.gov.ua

Державні служба України з питань праці https://dsp.gov.ua

  1. ПОРАДИ ТА КОРИСНІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ БІЗНЕСУ

 

Державний портал Дія. Бізнес  - корисні поради та сервіси для підприємців, безкоштовна базова консультаційна підтримка, онлайн-школа для підприємців, перелік програм підтримки бізнесу від держави та донорів, чатбот для підприємців.

Детальніше: https://business.diia.gov.ua

 

OstApp.Journal — онлайн-журнал для підприємців. Просто та зрозуміло про ведення бізнесу, облік, податки, відносини зі співробітниками.

Детальніше: https://journal.ostapp.com.ua

 

 

  1. ПИТАННЯ КАРАНТИННИХ ЗАХОДІВ ТА ВИМОГ

 

Інформаційний портал Міністерства охорони здоров’я України про ситуацію з COVID-19 – це офіційний державний портал про ситуацію із поширенням COVID-19, деталі карантинних обмежень та державну підтримку бізнесу на період карантину.

Детальніше: https://covid19.gov.ua

 

 

  1. ДЕРЖАВНА ТА ДОНОРСЬКА ПІДТРИМКА БІЗНЕСУ (ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ)

 

Відстежувати та дізнаватися про умови державних та донорських програм можна на Державному порталі Дія.Бізнес https://business.diia.gov.ua  у розділі «Сервіси та можливості».

 

Сайт державної програми «Доступні кредити 5-7-9»  - детальні умови та перелік банків-учасників державної програми доступних кредитів «5-7-9».

Детальніше: https://5-7-9.gov.ua

 

Сайт навчальної підтримки в межах програми «5-7-9», на якому можна пройти чеклист на відповідність умовам програми «5-7-9», отримати корисні підказки про проходження банківських процедур, завантажити стандартизований бізнес-план та інструкцію з його заповнення. Окрім того, можна ознайомитися із відеокурсом з підготовки бізнес-плану «Від знань до грошей». Детальніше: https://sme.gov.ua/579start

 

Інформаційно-аналітичний портал АПК України  - на порталі можна дізнатися про актуальні державні програми підтримки агропромислового комплексу України.

Детальніше: https://agro.me.gov.ua/ua/pidtrimka

 

  Фонд розвитку підприємництва (ФРП) - здійснює реалізацію низки донорських та державних кредитних програм для бізнесу та громадян через мережу акредитованих банків-партнерів. ФРП реалізує програму «Доступні кредити 5-7-9» та державну програму «Доступна іпотека 7%».

Детальніше: https://bdf.gov.ua

 

  Український фонд стартапів - надає фінансову підтримку українським стартапам у формі грантів у розмірі 25 000 та 50 000 доларів США відповідно без участі в капіталі.

Детальніше: https://usf.com.ua

 

Національний фонд досліджень України Фонд - проводить відкриті конкурсні відбори наукових проєктів, що фінансуватимуться за рахунок грантової підтримки.

Детальніше: https://nrfu.org.ua

 

Український культурний фонд (УКФ) ‒ сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Може фінансово допомогти реалізувати підприємцям громади перспективні культурні проєкти.

Детальніше: https://ucf.in.ua

 

Проєкти та програми, які фінансуються в межах проєктів міжнародної технічної допомоги (перелік не вичерпний). 

 

Вебсайт про можливості підтримки бізнесу від ініціативи Європейського Союзу — EU4Business  - інформація про можливості підтримки та розвитку МСП від програм та проєктів.

Детальніше: https://eu4business.org.ua

 

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) - здійснює свою діяльність передусім у східних і південних регіонах країни — щоб забезпечити прискорений економічний розвиток тих сільських громад, які найбільше цього потребують. Період реалізації: 15 листопада 2019 року — 14 листопада 2024 року. Матеріали проєкту: https://bit.ly/31dLCcZ

 

  Проєкт USAID «Децентралізаціяшлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створює умови для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та залучення громадян до розбудови своїх громад. Період реалізації проєкту: 8.08. 2016 — 30.09.2022.

Детальніше: https://uacrisis.org/uk/decentralization

Програма ООН з відновлення та розбудови миру - допомагає відновити критично важливу соціально-економічну інфраструктуру та ефективну роботу органів місцевого самоврядування на сході України, а також створити робочі місця та стимулювати підприємництво серед внутрішньо переміщених осіб та приймаючих громад, водночас сприяючи злагоді та примиренню. Період реалізації: 2019–2022

Детальніше: https://ua.undp.org

 

Програми Міжнародної організації міграції в Україні (МОМ)  - надає допомогу внутрішньо переміщеним особам і людям, які зазнали наслідків конфлікту, протидіє торгівлі людьми, надає допомогу Уряду в протидії неврегульованій міграції та покращенні системи управління міграційними процесами, а також розробляє політику в галузі охорони здоров’я, яка враховувала б мігрантів.

Детальніше: https://iom.org.ua/ua

 

 

  1. ПИТАННЯ УЧАСТІ У ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЛЯХ ТА АУКЦІОНАХ

 

Електронна платформа публічних закупівель Prozorro — це онлайн-платформа, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість поставити це державі. На платформі можна також знайти інструкції, роз’яснення та практичні матеріали для підприємців, які планують взяти участь у публічних закупівлях.

Детальніше: https://prozorro.gov.ua

 

Електронна платформа онлайн-аукціонів Prozorro – це платформа аукціонів з продажу, надання в оренду або розподілу державних та комунальних активів. Тут підприємець може знайти для саме додаткові ресурси у вигляді державного чи комунального майна для старту чи розвитку свого бізнесу. Детальніше: https://prozorro.sale

 

 

  1. ПИТАННЯ ЕКСПОРТУ

Єдиний експортний вебпортал Бізнес.Експорт  - на порталі підприємець може оцінити свою готовність до експорту, отримати доступ до корисних сервісів та послуг, знайти партнерів, ознайомитися з аналітикою щодо країн та ринків.

Детальніше: https://export.gov.ua

 

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) - надає широкий спектр фінансової підтримки українським компаніям-експортерам у вигляді послуг страхування та перестрахування в межах виконання зовнішньоекономічних договорів та залучених для таких цілей кредитів.

Детальніше: https://eca.gov.ua

 

  1. ПИТАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

 

Центри підтримки технологій та інновацій (TISCs) - надають заявникам фахові консультації та підтримку у сфері права інтелектуальної власності, а також підвищення обізнаності щодо набуття, використання та захисту інтелектуальної власності серед представників малого та середнього бізнесу, стартапів, винахідників та креативних індустрій.

Детальніше: https://tisc.net.ua

  1. ПИТАННЯ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ

 

Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest)  - супровід інвестиційних проєктів із значними інвестиціями згідно із законом. 

Детальніше: https://ukraineinvest.gov.ua/uk/

 

 

  1. ПИТАННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА

 

Агенція з питань підтримки державно-приватного партнерства -  супровід якісних та інвестиційно-привабливих проєктів державно-приватного партнерства у різних сферах економіки (концесії). 

Детальніше: https://pppagency.me.gov.ua

 

 

  1. ПИТАННЯ ЗАХИСТУ ПРАВ ПІДПРИЄМЦЯ У ВЗАЄМОВІДНОСИНАХ  З ОРГАНАМИ ВЛАДИ

 

Рада бізнес-омбудсмена  - представляє та захищає інтереси бізнесу у державних органах. До Ради можна скеровувати бізнес для досудового вирішення спірних питань, які виникли в межах взаємовідносин підприємця та державного органу, служби чи інспекції.

Детальніше: https://boi.org.ua

 

Інспекційний портал  - дає можливість  ознайомитися з планами та результатами перевірок за своїм ідентифікаційним кодом чи назвою. При порталі також реалізовано сервіс Помічника підприємця на випадок, якщо підприємець дізнався та хоче підготуватися до перевірки. У пригоді підприємцю також стане розміщений на порталі Посібник «Легкі перевірки. Порадник для бізнесу».

Детальніше: https://inspections.gov.ua

Національна платформа МСБ  - консолідація зусиль суб’єктів малого та середнього бізнесу усіх галузей та регіонів України для розвитку національної економіки, пожвавлення підприємницької активності, покращення умов ведення бізнесу в Україні та посилення ролі України у світовому економічному середовищі.

Детальніше: https://platforma-msb.org

 

 

  1. ВЕРИФІКОВАНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА РЕСУРСИ ФАХОВОЇ КОНСУЛЬТАЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ

 

Центри інформаційної підтримки бізнесу  -  надають широкий спектр фахових бізнес-послуг малому та середньому бізнесу. Мережа Центрів інформаційної підтримки бізнесу заснована за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи ЄС EU4Business.

Детальніше: https://bisc.org.ua

 

Платформа фахових консультацій MEREZHA -  пропонує підприємцям можливість ділитись власним знанням та досвідом через різноманітні події та персоналізовані обговорення. На платформі можна знайти кваліфікованого бізнес-консультанта з широкого спектру актуальних для бізнесу питань. Підприємець може зареєструватися на Платформі й отримати необмежений доступ до всіх можливостей платформи: верифіковані експерти, безкоштовні діагностичні сесії, програми консультаційної підтримки бізнесу від ЄБРР, кейси, вебінари, персоналізований бізнес-контент. Детальніше: https://merezha.ua

 

Торгово-промислова палата України (ТПП) - надають широкий спектр послуг для бізнесу, включно з питаннями виходу на зовнішні ринки, сертифікацією товарів і послуг, патентно-ліцензійними послугами тощо.

Детальніше: https://ucci.org.ua