Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

 

Домашнє насильство

Комунальна установа «Кризовий соціальний центр для жінок»

23 лютого 2017 року Харківською обласною радою створено КУ «Кризовий соціальний центр для жінок» (далі – Центр) є спеціальною соціальною установою для тимчасового перебування жінок (у тому числі матерів з дітьми), що потрапили у важку життєву ситуацію  та потребують допомоги.

  Центр здійснює свою діяльність без розголошення інформації про своє місцезнаходження та без розміщення вивіски на приміщенні (будівлі, споруді чи інше), в якому він знаходиться.

Основною метою діяльності Центру є надання комплексної допомоги жінкам (у тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, спричинених, або звільненням з місць позбавлення волі, або потраплянням у ситуації торгівлі людьми, або вчиненням стосовно них гендерно обумовленого насильства.

Для успішного вирішення завдань Центр забезпечує роботу з надання таких соціальних послуг:

  • соціальна адаптація – допомога в аналізі життєвої ситуації, визначення основних проблем, шляхів їх вирішення, надання інформації з питань соціального захисту населення, представництво інтересів, корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті, допомога в оформленні документів, сприяння працевлаштуванню, допомога у зміцненні/відновленні родинних та соціально корисних зв’язків;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція – розвиток, формування та підтримка соціальних навичок, допомога в отриманні безоплатної правової допомоги, допомога в оформленні документів, допомога в отриманні реєстрації місця проживання , сприяння в отриманні житла, працевлаштуванню;
  • соціальна реабілітація – навчання, формування, розвиток та підтримка соціально-побутових навичок;
  • надання притулку – надання ліжко-місця з комунально-побутовими послугами, за можливості одягом, взуттям, харчуванням, організація отримання медичних послуг, медичного обстеження, інші  соціальні послуги, визначені чинним законодавством України.

Центр працює цілодобово за річним планом. Центр може надавати платні послуги відповідно до чинного законодавства України.

Термін перебування постраждалих осіб у Притулку становить до 7 днів. У разі необхідності, термін може бути продовжено до 6 місяців. У виняткових випадах максимальний термін перебування у притулку може становить 12 місяців.

Працівники Центру та клієнти надають письмові зобов’язання про дотримання режиму конфіденційності та несуть відповідальність за розголошення інформації, що містять конфіденційні відомості.

  У разі потреби поселення до  Притулку необхідно звернутись до одного із суб’єктів, які реалізують заходи щодо запобігання та протидії торгівлі людьми або домашньому насильству, а саме до місцевої державної адміністрації, органів місцевого самоврядування,управління соціального захисту населення, органів Національної поліції, служби сім’ї, дітей та молоді.