Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

2024-07-31

Внутрішні переселенці іноді стикаються з проблемою відсутності доступу до документів БТІ щодо нерухомості, яка знаходиться на ТОТ або на територіях бойових дій.

Це створює проблему з отриманням компенсації за програмою єВідновлення за пошкоджене або знищене житло для осіб, чиє право власності на нерухомість виникло до 2013 року і запис про яке у Держреєстрі речових прав відсутній.

З метою вирішення цього питання групою депутатів було зареєстровано законопроєкт № 11440.

Ним передбачається спрощена процедура підтвердження права власності на житло у разі, якщо його було зареєстровано через БТІ з використанням паперових носіїв, наразі недоступних через тимчасову окупацію або знищених унаслідок бойових дій.

Документом пропонується унормувати адміністративну процедуру та надати державним реєстраторам і нотаріусам право вносити відомості до електронного Державного реєстру речових прав на підставі правовстановлювальних документів без підтвердження інформації від БТІ.

Шляхи унормування питання реєстрації права власності на майно на ТОТ і територіях ведення бойових дій у зв’язку з відсутністю доступу до матеріалів БТІ обговорювалися на нарадах з питань житла для ВПО під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Посадовиця висловила подяку народним депутатам, Мін’юсту, громадському сектору за напрацювання відповідного проєкту змін до законодавства.